ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Ehető tányér – tényleg csak búzakorpából készül?

Ehető tányér – tényleg csak búzakorpából készül?

Azt hihetnénk, csak a mesében létezik ehető tányér. Pedig nem: a tisztán búzakorpából készülő búzakorpa tányért akár még el is rágcsálhatnád.

Miért lenne ehető a búzakorpa tányér?

 
A válasz nagyon egyszerű: azért, mert kizárólag természetes, emberi fogyasztásra alkalmas anyagokat tartalmaz, és ez igazából csupán két összetevő: búzakorpa és víz (nagyon kis mennyiségben).
 
A titok a gyártásban rejlik: a tiszta búzakorpát magas hőmérsékleten egy kevés víz hozzáadása mellett nagy nyomáson összepréselik. Lehűlés után már használható is.
Semmilyen más anyag, pl. adalékanyag vagy kemikália nem kerül felhasználásra a gyártás során. 

 

Látod, milyen sokan ráharaptak már?

FIGYELEM!

Igaz, hogy a termék élelmiszer-minőségű alapanyagból készült, azonban a fenti videó ellenére fogyasztásra nem ajánljuk, hiszen nem élelmiszerként került forgalomba.

 

Ki gyártja és honnan származik?

 
Az egyedülálló technológiát Lengyelországban dolgozták ki és szabadalmaztatták, a 90-es évek végén. A gyár is itt található (Zambrówban), amely évente mintegy 15 millió db búzakorpa tányért forgalmaz.
1 tonna búzakorpából kb. 10 ezer tányér állítható elő. Csak kiváló minőségű, génmanipuláció-mentes nyersanyagot használnak fel.
 

Van róla élelmiszerbiztonsági igazolás, hogy tényleg élelmiszer minőségű?

 
Igen, a Bureau Veritas – az egyik legismertebb nemzetközi, független tanúsító szervezet – bevizsgálta, és igazolta, hogy a BIOTREM búzakorpa tányérok ehető alapanyagból készültek.
Ezenkívül a termék rendelkezik más tanúsítványokkal is, úgymint élelmiszerrel érintkezés biztonságossága, komposztálhatóság, mikrohullámú sütőben, illetve hagyományos sütőben történő használat (utóbbinál max. 180 fokon 90 perces sütési idő mellett).
Bureau Veritas tanúsítvány, ehető búzakorpa tányérra
„from edible wheat bran”, azaz ehető búzakorpából – mondja a tanúsítvány.


Milyen az "ehető" tányér íze és állaga?

 
Mivel nem élelmiszer céljából gyártják, abszolút natúr búzakorpa íze és keményebb keksz állaga van. Néhányan a búzakorpa keksz zamatához hasonlítják, de mivel még sót sem tartalmaz, igazán natúr ízélményben van része annak, aki megkóstolja.
 Ez nagyon guszta… Ehető tányér ízletes menüvel :)

Gluténérzékenyek is ehetnek belőle?

Nem!
Mivel a búzakorpa (nem csupán a búzamag) is tartalmaz glutént, a gluténérzékenyeknek sajnos nem szabad megkóstolni, sőt még a benne tálalt ételt sem ehetik, mert minimális mennyiségben, de kioldódhat belőle búzakorpa (pl. egy forró leves tálalásánál).

 

Milyen méretben, formában léteznek a búzakorpa tányérok?
 

Áruházunkban a következő formában és méretben találod meg:

  • kerek mélytányér (20 cm),
  • kerek lapostányér két méretben (24 ill. 20 cm)

 

Valamint ebben a cikkben találsz bővebb információt a gyártásról és egyéb tulajdonságokról: Amit a búzakorpa tányérról tudni érdemes (videó)