Fontos információ a PLA termékekkel kapcsolatban. Katt ide!

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301804940

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Az egyszer használatos poharak betiltása régóta napirenden van, eddig már kétszer is elhalasztották. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében 2024. július 1-jén lép életbe. Vajon lesz újabb haladék, vagy most már tényleg bevezetésre kerül?

Frissítés 2024.06.20: a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működését érintő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 124/2024. (VI. 14.) Korm. rendelet értelmében a rendeletet újabb két évvel - 2026. június 30. napjáig - elhalasztották.

Ahogy beköszönt a jó idő és a napsugarak nem csak testünket-lelkünket melengetik fel, de az eddig láthatatlan porszemek is láthatóvá válnak otthonunkban, egyre többen készülünk a nagytakarításra. Nem mindegy azonban, hogy ezt vegyszerekkel vagy környezetbarát szerekkel tesszük. 

A környezettudatosság fontossága egyre inkább felértékelődik az emberek körében, és egyik terület, ahol egyszerűen változtathatunk szokásainkon, a szívószálak használata.

Azonban a sokféle szívószál közötti választás nem mindig könnyű. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a különféle egyszer- és többször használható szívószálak előnyeit és környezeti hatásait, hogy segítsünk neked a tudatos döntésben.

Akit szorosabb viszony fűz a vendéglátáshoz, az láthatja, hogy az elmúlt években egyre inkább érezhető az a trend, hogy a fogyasztók tudatosan választanak, odafigyelnek arra, hogy egy-egy vásárlásuk milyen hatással van a környezetre; olyan termékeket, szolgáltatásokat, megoldásokat keresnek, amelyek fenntarthatóbbak és környezetbarátabbak.

A PLA mint lebomló alapanyag megosztó téma lett az elmúlt években. Főleg a hulladékmentes életmód követői fogalmaztak meg számos kritikát ezzel az anyaggal szemben, sokkal inkább hangsúlyozva a korlátait, mint az előnyeit. Nézzük meg, mi is a helyzet a PLA-val.

Neked is feltűnt, hogy annak ellenére, hogy az eldobható műanyag evőeszközöket elvileg 2021-ben betiltották, úton-útfélen lehet még mindig találkozni velük? Mi lehet az oka, hogy a balatoni kifőzdétől a belvárosi salátabárig műanyag kanalat, villát, kést adnak az ételed mellé, sőt, a boltokban is kapható?

Cikkünkben összeszedtük, milyen trendek várhatók a csomagolás terén a vendéglátásban 2023-ban.

Elhatároztad, hogy átállsz környezetbarát, lebomló termékekre. Jó döntés, gratulálunk! Azonban ahhoz, hogy elkerüld a fő buktatókat vagy csalódást, körültekintőnek kell lenned. Összeszedtük, mire érdemes figyelned!

2021. júliusa óta az egyszer használatos evőeszközök köre igencsak lecsökkent. Az új szabályozás értelmében gyakorlatilag csak a fa, bambusz vagy papír evőeszközök hozhatók forgalomba.

Bemutatjuk új prémium lebomló elviteles dobozainkat! Sokoldalúan használható, meleg vagy hideg ételhez, elvitelhez és kiszállításhoz egyaránt tökéletes.

Raktárunkba új megjelenésű poharak érkeztek. Az igazat megvallva még minket is sokkolt a szomorú teknős és a “Műanyag termék” felirat,  hiszen a PLA poharakra úgy gondolunk, mint a hagyományos műanyag környezetbarát, fenntartható alternatívája. Lássuk, mit is jelent az új jelölés és miért van rá szükség.

A termékek olyanok, mint az emberek: jönnek-mennek az életünkben. :)

Kifutó, akciós termékeink mellett most szeretnénk bemutatni nektek néhány újonnan érkezőt is.

Bízunk benne, hogy Ti is meglátjátok bennük a lehetőséget, milyen sokoldalúan használhatók, és így velünk lehetnek a vendéglátás zöldítése felé vezető úton.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Vegware magyarországi forgalmazói közül bennünket kért fel, hogy partnereink révén segítsünk bemutatni, milyen pozitív előnyöket jelenthet egy vállalkozásnak, a vendégeknek és a környezetnek is, ha környezetbarát terítékekre áll át.

Három partnerünkről készült esettanulmány: a budai Coyote Deli & Coffee, a pécsi Rokusch Coffee & Drinks, valamint a Csabai Rendezvénypajta osztotta meg velünk sikereit.

Igyekszünk odafigyelni, hogy minél kevesebb szemetünk termelődjön,  szelektíven gyűjtjük a hulladékot - de még így is termelünk szemetet, amit leghigiénikusabban, legpraktikusabban szemeteszsákban tudunk gyűjteni. Ma már szerencsére egyre többen keresik a környezetbarát szemeteszsákokat, hogy legalább ezzel ne terheljék feleslegesen a környezetet. 

Folyamatosan teszteljük termékeinket (poharainkat, tányérainkat, dobozainkat), mert nem csak a környezetvédelem, hanem a minőség mellett is elköteleztük magunkat.
Ennek eredményét terméktesztsorozatunkban rendszeresen közreadjuk.

Ezúttal a Vegware forró italos poharainak egyikét teszteltük, az eredmény a mi várakozásainkat is felülmúlta.

FRISSÍTÉS (2021.07.1.): Cikkünk 2021 márciusában készült. Azóta 2021. június 1-jén megjelent és július 1-jén hatályba lépett a Magyar Közlönyben a rendelet (301/2021. kormányrendelet).

Az új szabályozás könnyebb megértéséhez készítettünk egy letölthető összefoglalót.


A vendéglátásban használatos környezetbarát terítékek jó része, pl. PLA-, cukornád termékek, ipari komposztálást igényel, hogy azután felhasználható legyen komposztanyagnak. Alábbi cikkünkben először tisztázunk néhány alapfogalmat a témával kapcsolatban, majd bemutatjuk, milyen kihívások és megoldások léteznek a környezettudatos vendéglátás terén.

A Vegware kiváló minőségű, biológiailag 100%-ban lebomló egyszer használatos vendéglátóipari termékeket gyárt. Széles termékkínálata lefedi többek közt a poharakat, szívószálakat, tányérokat, tálkákat, csomagolóanyagokat, dobozokat, melyekhez különböző alapanyagokat használnak.

Mit érdemes tudnod a PLA-ról? És a CPLA-ról? Hogyan készül? Milyen előnyei vannak? Hogy lehet komposztálni? Hová kell kidobni?

A papírról sokan úgy gondolják, simán lebomlik – nyugodtan használható a papírtányér és -pohár, papír zsebkendő és -szalvéta, és akár mehet is a komposztba, jó tápanyag lesz belőle.

Ezúttal szortimentünk talán legelegánsabb darabját, a PLA-bevonatú papír Vegware családi ételtároló dobozt teszteltük.

 

Fenntarthatóság, innováció, "Grab-and-go", biztonság és újrafelhasználhatóság - véleményünk szerint ezek lesznek a 2021-es év kulcsszavai a vendéglátásban, csomagolásban.

Ezúttal egyik népszerű termékünket, a biológiailag lebomló cukornád (bagasse alapú) elviteles dobozokat teszteltük.

 

Miért környezetkímélő a cukornádból készült tányér? Hogyan készül? Tényleg csak természetes anyagokat tartalmaz?

A búzakorpát évezredek óta ismerjük és fogyasztjuk, de csak mostanában kezdtünk gyártani belőle tányérokat, tálkákat és evőeszközöket.

Azt hihetnénk, csak a mesében létezik ehető tányér. Pedig nem: a tisztán búzakorpából készülő búzakorpa tányért akár még el is rágcsálhatnád.

Az idei év igencsak próbára tette mindenki alkalmazkodóképességét a megváltozott helyzethez, és olyan előírások, szabályok léptek életbe mindannyiunk érdekében, amelyekről nem lehet elégszer beszélni és írni, annak érdekében, hogy megfelelően rögzüljenek, és a szükséges mértékig, valamint ideig mindennapi rutinná váljanak.

Napjainkra már senki számára nem jelent újdonságot, hogy környezetünk terhelése az ember jelenléte és tevékenysége folytán bizonyíthatóan káros mértéket öltött, és ez hosszabb távon egyértelműen olyan állapotot eredményezhet, amely nem csak az ember életterét, de az egész ökoszisztéma megmaradását is veszélyezteti.

A környezettudatos vásárlás nemcsak a spórolásban segít, tehát nemcsak anyagi értelemben fontos, hanem jelentős lehet a szerepe a fenntartható fejlődésben is. A vásárlási szokásaink ugyanis nagymértékben meghatározzák a háztartásunk hulladéktermelését, ezáltal pedig a környezetterhelés mértékét is.