ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Új megjelenésű poharak (avagy miért szomorú a teknős?)

Új megjelenésű poharak (avagy miért szomorú a teknős?)

Raktárunkba új megjelenésű poharak érkeztek. Az igazat megvallva még minket is sokkolt a szomorú teknős és a “Műanyag termék” felirat,  hiszen a PLA poharakra úgy gondolunk, mint a hagyományos műanyag környezetbarát, fenntartható alternatívája. Lássuk, mit is jelent az új jelölés és miért van rá szükség.

Sokat írtunk már a számos egyszer használatos műanyagterméket betiltó SUP-irányelvről, és arról, hogy az irányelv nem tesz különbséget a hagyományos műanyagok és az általunk forgalmazott bioalapú komposztálható anyagok között.

Az irányelv nem csak - egyebek mellett - a PLA evőeszköz és PLA szívószál forgalomba hozatalát tiltja meg,  de az annak  alapján elfogadott bizottsági rendelet kötelező jelölést ír elő a műanyag vagy műanyagot tartalmazó poharakra is. Ennek megfelelően a 2021. július 1. után gyártott poharakon szerepeltetni kell, hogy a termék műanyagból készült, valamint két piktogramot, amelyek a tengerek műanyagszennyezésére hívják fel a fogyasztók figyelmét.

 


 

Hasonlóképpen, a papírpoharakon fel kell tüntetni, hogy műanyagot tartalmaz, akkor is, ha az a kis mennyiségű, fenntartható növényi alapanyagból származó PLA bevonatot jelenti.


A megjelenésén kívül semmilyen változás nem történt a termékeken! Továbbra is kizárólag növényi alapú anyagokat használunk, hagyományos műanyagokat nem. Minden poharunk rendelkezik ipari komposztálhatósági tanúsítvánnyal.

Annak érdekében, hogy a fogyasztó tudatában legyen annak, hogy az elrettentő jelölés ellenére nem hagyományos műanyagterméket tart a kezében, a Vegware a poharain az alábbi tájékoztatást helyezte el:

  • Nagy, jól látható “compostable” (komposztálható) felirat minden papírpoháron.
  • A termékre vonatkozó komposztálhatósági tanúsítvány logója a bizalom fenntartása és a nyomonkövethetőség érdekében
  • “Packaging made from plants” ("Növényekből készült csomagolás") felirat minden pohárra nyomtatva, valamint
  • egy QR-kód, amelyet beolvasva a fogyasztó a Vegware oldalára jut, ahol (a magyar nyelvet kiválasztva) az alábbi tájékoztatóval találkozik:

Az új, jogszabályoknak megfelelő jelölés a logózott poharakon is elérhető külön díj nélkül. 

Új jelölésű Vegware papír kávéspohár, logózott

Hozzá kell tenni, hogy az irányelv nem csak az iparági szereplők, de a szakemberek kritikáját is kiváltotta, mondván, hogy a szabályozás megfelelő előkészület nélkül, sebtiben kellő hatásvizsgálat nélkül történt: egyrészt, nem a megfelelő helyre irányult (a tengerek műanyagszennyezéséért például sokkal inkább felelősek az autóabroncsok, valamint a műszálas ruhák révén a vizeinkbe kerülő mikroműanyagok, azonban ezeket sokkal nehezebb szabályozással kontollálni); másrészt, a környezet szempontjából akár negatív hatással is járhat, hiszen ugyanúgy sújtja azokat az alternatív termékeket, amelyek éppen a műanyag visszaszorítását szolgálhatnák. Ha a fogyasztóban azt a benyomást keltjük, hogy a növényi bevonatú papírpohár vagy a fenntartható növényi alapanyagokból származó PLA pohár ugyanolyan káros környezeti szempontból, mint a hagyományos, kőolaj alapú műanyag, miért is választaná az előbbi terméket, mikor a másik sokkal olcsóbb?

Ezt a vitát meghagyjuk a szakembereknek és a jogalkotóknak, bízunk benne, hogy megtalálják a környezet szempontjából legelőnyösebb megoldásokat. Ugyanakkor a teknősös piktogramoknak fontos üzenetük van (és tulajdonképpen minden termékre rányomhatnánk): ne dobjuk el sem a tengerbe, sem máshová. Fordítsunk kellő figyelmet a megfelelő hulladékkezelésre, és főként, igyekezzünk megelőzni a hulladék keletkezését, hiszen a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik.