ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Csomagolási trendek 2023-ban: a fenntarthatóság és a kényelem találkozik

Csomagolási trendek 2023-ban:  a fenntarthatóság és a kényelem találkozik

Cikkünkben összeszedtük, milyen trendek várhatók a csomagolás terén a vendéglátásban 2023-ban.

Ha két olyan szót kellene mondanunk, ami az elmúlt időszakban egyre inkább kiemelt helyet kapott életünkben és gondolkodásunkban, az a fenntarthatóság és a kényelem lenne. Az elmúlt években jelentősen megnőtt a fenntartható csomagolási megoldások iránti kereslet, és ez alól a vendéglátás sem kivétel. Ahogy a fogyasztók környezettudatosabbá válnak, a gasztrósokra is egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy olyan csomagolási lehetőségeket alkalmazzanak, amelyek egyszerre kényelmesek és környezetbarátok. Várakozásaink szerint 2023-ban a fenntartható csomagolási megoldások a vendéglátásban még jobban elterjednek.

 

1. A gasztrós csomagolás jövője: környezetbarát és kényelmes lehetőségek sokasága

 

A gasztrós csomagolás egyik legfontosabb trendje 2023-ban, hogy a figyelem középpontjába a környezetbarát anyagok kerülnek. A biológiailag lebomló és komposztálható lehetőségek, mint például a papír, a karton és a növényi alapú (bio)műanyagok egyre szélesebb körben elérhetővé válnak, és várhatóan egyre gyakrabban fogják használni őket a HORECA szektorban. Ezek az anyagok könnyen ártalmatlaníthatók, és a hagyományos műanyag csomagolásokhoz képest kisebb a környezeti hatásuk, akár az előállításukra, akár a semlegesítésükre gondolunk.

Környezetbarát elviteles csomagolás

Fotó: Paula Vermeulen l Unsplash

Amellett, hogy környezetbarátok, ezek a fenntartható csomagolási megoldások egyben kényelmesek is mind a vállalkozás, mind a vásárlók számára. Amennyiben elérhető az ipari komposztálás, csökkenthetők a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyisége.

2. A biológiailag lebomló, komposztálható termékek mellett az újrafelhasználható megoldások egyre nagyobb teret nyernek

 

Egy másik trend, amelyet a 2023-as gasztrós csomagolásban látunk, a többször használatos megoldások növekedése. A többször használatos dobozok és zacskók újra meg újra használhatók, csökkentve ezzel az egyszer használatos csomagolások szükségességét. Ez nem csak a hulladék csökkentésében segít, de hosszú távon költséghatékony is lehet a vállalkozások számára.

 

3. Innovatív csomagolás: az ehető és növényi alapú opcióktól az intelligens csomagolási technológiákig

 

A környezetbarát és újrafelhasználható opciók mellett az innovatív csomagolási megoldások növekedését is látjuk a HORECA-ágazatban. Ide tartoznak az ehető csomagolások, például az élelmiszer-hulladékból vagy melléktermékekből készült csomagolások, valamint a növényi alapú alternatívák, például a vadfű, a bambusz és a kókuszhéj.

Vadfű_szívószálVietnámi vadfű szívószál

Az intelligens csomagolási technológiák, például az intelligens csomagolási rendszerek, amelyek képesek az élelmiszerek frissességének és minőségének ellenőrzésére, szintén egyre nagyobb teret nyernek a vendéglátásban. Ezek a technológiák segíthetnek a vállalkozásoknak meghosszabbítani a termékek eltarthatósági idejét és csökkenteni az élelmiszerpazarlást.

4. Szemet gyönyörködtető formatervezés és testreszabási lehetőségek széles tárháza

 

Ahogy a vendéglátóiparban egyre nagyobb a verseny, a vállalkozások keresik a módját, hogy kitűnjenek a konkurensek közül. Ennek egyik módja az igényes, különleges csomagolások kialakítása, amelyek vonzzák a vásárlókat, és megkülönböztetik a vállalkozást a versenytársaktól. 2023-ban várhatóan számos kreatív csomagolástervet és testreszabási lehetőséget látunk majd. 

Dizájn csomagolás

Fotó: Muffin Creatives l Pexels

Összefoglalva, a vendéglátásban 2023-ban várhatóan a fenntartható és innovatív csomagolási megoldások elterjedése várható. A környezetbarát anyagoktól és az újrafelhasználható lehetőségektől kezdve az ehető csomagoláson át az intelligens technológiákig rengeteg lehetőség áll azon vállalkozások rendelkezésére, akik a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére és a versenytársaktól való megkülönböztetésre törekednek.