ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Mire figyeljünk a többször használatos evőeszközök vásárlása és használata során?

Mire figyeljünk a többször használatos evőeszközök vásárlása és használata során?

Neked is feltűnt, hogy annak ellenére, hogy az eldobható műanyag evőeszközöket elvileg 2021-ben betiltották, úton-útfélen lehet még mindig találkozni velük? Mi lehet az oka, hogy a balatoni kifőzdétől a belvárosi salátabárig műanyag kanalat, villát, kést adnak az ételed mellé, sőt, a boltokban is kapható?

Cikkünkben ennek jártunk utána, a végén pedig arra is adunk tippeket, mit tegyünk, hogy a környezetvédelemért tett erőfeszítéseink ne legyenek hiábavalók.

Mit is mond a szabályozás?

 

Amint az köztudott, az Európai Unióban, és így hazánkban is, 2021. július 1-jétől tilos forgalomba hozni bizonyos egyszer használatos, műanyagból készült termékeket. A vendéglátásban használt termékek közül az evőeszköz, tányér, szívószál, italkeverő pálcika, valamint bizonyos ételtartó dobozok és poharak kerültek a szabályozás hatálya alá. Erről már mi is többször írtunk, ahogy arról is, hogy hogyan és miért kerülhettek be a komposztálható, növényi alapanyagokból készült PLA és CPLA termékek is a tiltott vagy korlátozás alá eső termékek körébe.

Műanyag evőeszköz a tengerparton

Fotó: Brian Yurasits l Unsplash

Mivel a szabályozás csak a forgalomba hozatalt tiltotta meg, nem a használatot, ezért a meglévő készleteket még fel lehetett használni. Így fordulhat elő, hogy most, több mint egy évvel a szabályozás hatályba lépése után is jócskán találkozunk műanyag evőeszközökkel és szívószállal.



“Na de ez nem egyszer használatos!”

 

Egy másik jelenség is gátat szab az eldobható evőeszközök visszaszorulásának: a tilalom életbe lépésével  megjelentek az egyszer használatos evőeszköznek látszó, azonban többször használatosként forgalmazott termékek. Felmerül hát a kérdés, hogy pontosan mitől lesz egy evőeszköz újrahasználható?

 

Ebben a kérdésben az Európai Bizottság iránymutatásaiban találjuk meg a választ, ahol ezt olvashatjuk:

 

“A terméktervezési jellemzők segíthetnek annak eldöntésében, hogy a termék egyszer használatosnak vagy többször használatosnak tekintendő-e. A termék várható funkcionális élettartamának figyelembevételével értékelhető az, hogy a terméket újrafelhasználásra szánták-e, ilyen céllal tervezték-e és ilyen céllal hozzák-e forgalomba, azaz az, hogy rendeltetése és tervezése szerint a végső ártalmatlanítást megelőzően többször használandó-e anélkül, hogy a funkcionalitása, fizikai kapacitása vagy minősége elveszne, valamint az, hogy a fogyasztók a terméket jellemzően újrafelhasználható terméknek szánják-e, ítélik-e meg és használják-e. A releváns terméktervezési jellemzők többek között az anyagösszetételt, a moshatóságot és a javíthatóságot foglalják magukban, amelyek lehetővé tennék, hogy a termék többször vagy több körben, az eredeti rendeltetésének megfelelően használható legyen." [Forrás: Eur-lex]

 

Más szavakkal, egy termék akkor tekinthető többször használatosnak, ha úgy tervezték, hogy többször is felhasználható legyen, mielőtt kidobják, és hogy a fogyasztók is így tekintsenek rájuk. Ehhez nem csak az kell, hogy elég erős és tartós legyen ahhoz, hogy a villa ne törjön bele a rántott húsba már az első használat során, vagy a kanál ne hajoljon meg a forró levesben, hanem az is, hogy ellenálljon a többszöri használatnak és tisztításnak

Ez evőeszközök esetén - higiéniai okokból - mindenképp azt jelenti, hogy bírnia kell a gépi mosogatást, amiről tanúsítvánnyal is rendelkeznie kell a terméknek. Emiatt fogalmilag kizárt a PLA evőeszközök forgalomba hozatala, hiszen azok csak kb. 45°C-ig hőállóak. 

Sajnos ugyanezen okból nem tudjuk már árulni az egyébként kiváló minőségű CPLA evőeszközeinket. Ugyanis annak ellenére, hogy azok 90°C-ig hőállóak, és saját tapasztalatunk alapján sok száz gépi mosási ciklust kibírnak minőségromlás nélkül, azonban a terméket a gyártó, a Vegware egyszer használatosnak szánta (és feltehetőleg a vevők is ekként tekintenek rá), így a tiltó rendelkezés hatálya alá tartoznak.

Többször használható kanál, kés, villa, fagyis kanál

Válaszd a környezetbarát opciót!

Mivel egyszer használatos evőeszközök közül jelenleg csak a fa és a papír érhető el, ez azonban nem minden ételtípushoz megfelelő, továbbra is gyakori választás a műanyag. A fentiek szerint ennek forgalomba hozatala tehát csak akkor megengedett, ha többször használatos, mosogatógépben tisztítható termékről van szó.

Az Ecocatering webáruházban kapható többször használatos evőeszközök alapanyaga fa-polimer kompozit. A megújuló, FSC és PEFC minősítésű fa magas arányú hozzáadásával közel 40%-kal csökkenteni lehetett a polimer arányát, így a termék ökológiai lábnyoma kisebb, mint a hagyományos, tisztán fosszilis műanyagból készült evőeszközöké. 

 

Azonban hiába lesz egy termék többször használatos, alacsonyabb ökológiai lábnyomú és újrahasznosítható, ha nem megfelelően használják, és például nem használják újra.

Az alábbi tippjeink segítenek ebben:

 

Ha vendéglátós vagy:

  • Figyelj arra, hogy olyan evőeszközt vásárolj, amely megfelel a szabályozásnak: 
    • fa vagy papír egyszer használatos kanalat, villát és kést, 
    • (bio)műanyagból pedig olyat, amely valóban, a tanúsítványa szerint is többször használható és megfelelő hőfokon higiénikusan tisztítható.
  • Amennyiben többször használatos evőeszközt adsz a vendégeknek, hívd fel a figyelmüket arra, hogy ne dobják ki! Gyűjtsd vissza és gondoskodj a higiénikus tisztításról, vagy ha ez nem megoldható, bátorítsd a vendégeket, hogy vigyék magukkal.
  • Helyezz ki szelektív gyűjtőt, hogy oda lehessen dobni az evőeszközt, ha már nem használható tovább.

 

Mit tehetsz, ha vendégként kapsz ilyet?

  • Fontos, hogy ha ilyet kapsz valahol, ne dobd el! Mosd el (forró vízben, akár mosogatógépben), tartsd a táskádban, vidd magaddal a következő fesztiválra, piknikre vagy túrára, használd minél többször!
  • Életciklusa végén pedig helyezd a szelektív gyűjtőbe!