ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Környezetbarát szívószálak: hogyan válasszunk?

Környezetbarát szívószálak: hogyan válasszunk?

A környezettudatosság fontossága egyre inkább felértékelődik az emberek körében, és egyik terület, ahol egyszerűen változtathatunk szokásainkon, a szívószálak használata.

Azonban a sokféle szívószál közötti választás nem mindig könnyű. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a különféle egyszer- és többször használható szívószálak előnyeit és környezeti hatásait, hogy segítsünk neked a tudatos döntésben.

Többször használható szívószálak

 

Fotó: Amine l Pexels

 

A többször használható szívószálak előnyei nyilvánvalóak. Itt van néhány, amiért érdemes fontolóra venni a váltást:

 

  • Környezetbarát: A többször használható szívószálak segítenek csökkenteni az egyszerhasználatos műanyag hulladék mennyiségét. A többszöri használattal minimalizálhatjuk a szeméttermelést és csökkenthetjük az óceánokban és környezetünkben található műanyag szennyezést.

 

  • Tartós: A minőségi anyagokból készült többször használható szívószálak hosszú élettartamot biztosítanak. Eltérő méretben és kialakításban érhetőek el, így alkalmazkodhatnak különböző italokhoz és felhasználási igényekhez.

  • Könnyen tisztítható: A legtöbb többször használható szívószál könnyen tisztítható. Kereskedelmi forgalomban kapható az üvegmosó keféhez hasonló kis szívószáltisztító kefe, ezzel és némi forró vízzel könnyen tisztán tudjuk tartani.

 

Alapanyagukat tekintve találunk műanyag, rozsdamentes acél, üveg szívószálakat. Mi otthoni használatra a nemesacél szívószálat javasoljuk, mert tartós, higiénikusan tisztítható, esztétikus, és többféle kialakítással kapható.

 

Fotó: Sarah Chai l Pexels

Egyszerhasználatos szívószálak 

 

Míg otthon vagy útközben a többször használatos szívószál jelentheti az ideális megoldást, a vendéglátóhelyeken - higiéniai okokból - ez nemigen jön szóba. A hagyományos műanyag szívószálak környezeti hatása vitatható, mivel nehezen lebomlók, hosszú ideig maradnak a környezetben és potenciálisan károsítják azt.

Szerencsére eljutottunk oda, hogy ma már "ciki", ha egy büfében vagy étteremben műanyag szívószálat adnak, sőt, egyre többször megkérdezik, hogy kérünk-e szívószálat egyáltalán. (Mert azért ne feledjük, akármilyen környezetbarát is egy szívószál, az esetek többségében nem nélkülözhetetlen...)

Nézzük, milyen alternatívája létezik az - egyébként már betiltott - műanyag szívószálnak:

 

  • PLA szívószálak: Az PLA szívószálak bioalapú műanyagból készülnek, ami természetes, növényi alapanyagból, például kukoricakeményítőből készül. Az PLA szívószálak iparilag komposztálhatók és megújuló erőforrásokból származnak, így környezetbarát alternatívát jelentenek. Ugyanakkor 2021 júliusa óta ennek gyártása és importja is tilos; ha még találkozol vele, az az azt megelőzően legyártott készletből származhat.

 

  • Papír szívószálak: A papír szívószálak egyre népszerűbbé válnak. Környezetbarátak, könnyen lebomlanak, és megújuló erőforrásból származnak.

 

  • Egyéb, természetes alapú szívószálak: Ide tartozik a vietnámi vadfű vagy a szalma szívószál. Környezetbarátak és teljesen lebomlanak.

 

Mi ezek közül a papír szívószálakat ajánljuk leginkább. Mivel többféle minőség van forgalomban, érdemes jól megnézni, mit veszünk - kerüljük a silány, kétes összetételű, sokszor káros anyagot tartalmazó szívószálakat. Az általunk forgalmazott Vegware szívószálak 3, illetve (a 10 mm szívószálak esetében) 4 rétegű, 100% fenntartható forrásból származó prémium papírból készülnek az Egyesült Királyságban.

 

Fotó: Vegware

 

Viszont ha valami különlegeset keresel, például kézműves italokhoz, akkor mindenképp a vietnámi vadfű szívószálat ajánljuk. Egyedi megjelenésével biztosan kitűnsz a tömegből. És hogy miért nem sztenderd a vastagság? Mert a természet ilyennek teremtette! Nem ipari körülmények között gyártjuk, hanem így nő, így megesik, hogy eltérő az átmérője, de a hosszúság azonos.

 

Vietnámi vadfű szívószál

Összefoglalás

A szívószálak választása során fontos a környezetbarát alternatívák keresése. A többször használható szívószálak tartósak és környezetbarátak, míg az egyszerhasználatos PLA, papír és vietnámi vadfű szívószálak lebomlóak és fenntartható anyagokból készülnek. A műanyag szívószálakat pedig érdemes elkerülni a környezeti hatások miatt.

Ha környezetbarát szívószálakat szeretnél vásárolni, tekintsd meg webáruházunkban elérhető lebomló szívószálainkat!