Felhívjuk figyelmedet, hogy a jelenlegi szabályozás szerint 2024. július 1-től egyszer használatos poharak Magyarországon nem hozhatók forgalomba, csak a készlet erejéig tudtok vásárolni. Bővebben...

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301804940

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Lebomló terítékek - 3. rész: Milyen az igazán környezetbarát papír és karton?

Lebomló terítékek - 3. rész: Milyen az igazán környezetbarát papír és karton?
A papírról sokan úgy gondolják, simán lebomlik – nyugodtan használható a papírtányér és -pohár, papír zsebkendő és -szalvéta, és akár mehet is a komposztba, jó tápanyag lesz belőle.
A papírról sokan úgy gondolják, simán lebomlik – nyugodtan használható a papírtányér és -pohár, papír zsebkendő és -szalvéta, és akár mehet is a komposztba, jó tápanyag lesz belőle.
 
Az igazság viszont az, hogy nem mindegy, milyen papír az a papír!
 

Milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha környezetbarát papírt szeretnénk felhasználni?

 
A papír gyártása igen összetett folyamat, nyersanyagok, vegyi anyagok, víz és energia szükséges hozzá. Sőt, ha nyomtatva is van rá, még a nyomdafestékről se feledkezzünk el. A gyártás során a legtöbb esetben károsanyag-kibocsátás is keletkezik.
 
1. Milyen alapanyagból készül?
A papír legfontosabb nyersanyaga a fa. Ezt be lehet szerezni a meglévő természetes erdők kivágásával, viszont a környezetbarát megoldás a kifejezetten erre a célra ültetett és fenntartott fák felhasználása.
Készülhet papír továbbá szalmából, rongyból és újrahasznosított papírból is.
 
2. Milyen vegyszerek, adalékok kerülnek felhasználásra?
A fa finomabb szálakra való szétválasztáshoz vegyi oldást alkalmaznak. A különböző fajta papír típusokhoz más és más kemikáliák szükségesek. Pl. a fehér színt klór, a víztaszítóságot enyv hozzáadásával érik el.
A környezetbarát papírban minimális vagy nulla a vegyszertartalom, ezenkívül jó, ha minél nagyobb arányban tartalmaz újrahasznosított papírt.
 
3. Milyen üzemben készül?
Minél kevesebb energiával, károsanyag-kibocsátással és erőforrás-felhasználással dolgozik egy üzem, annál környezetbarátabb. Tehát az csak egy dolog, hogy egy gyár vegyszermentes papírt készít, az sem mindegy, ezt milyen környezeti terhelés mellett teszi.
 

A papírpohár és papírtányér csak papírból áll?

Sajnos nem.
Sőt még a lángosos papírtálca sem.
Ugyanis ezek a hagyományos, széles körben elterjedt papírtermékek műanyaggal vannak bevonva, hogy ne ázzanak, ne zsírosodjanak át.
Ennek a felszíni vékony műanyag rétegnek a lebomlás ideje nem néhány hónap, hanem néhány évszázad.
Az általunk forgalmazott környezetbarát papírpoharakon és tányérokon (Vegware-termékek) ez a bevonat PLA-ból, azaz kukoricából kinyert politejsavból készül.
Tehát 100%-ban, biológiai úton lebomlanak, ráadásul semmiféle káros anyagot sem tartalmaznak, így az ételtárolás és -fogyasztás garantáltan biztonságos az egészségre nézve – hivatalos minősítéssel rendelkeznek.
 

A Vegware papírtermékei

 
A Vegware papírtermékei kizárólag fenntartható forrásból származnak, és amennyire csak lehetséges, újrahasznosított papírt tartalmaznak.
Ez azt jelenti, hogy az alapanyag menedzselt, folyamatosan újratelepített erdőkből származik.
Ezenkívül a rányomtatás, színezés is környezetbarát, vízbázisú növényi festékanyagokkal történik.
 

környezetbarát nyomtatás papír zacskóra

Így néz ki a környezetbarát nyomtatás papír zacskóra

 
Környezetre vagy egészségre káros vegyszereket, adalékanyagokat nem tartalmaznak.
A fentiek mellett még „lélegeznek” is, ami azt jelenti, hogy az ételek frissek maradnak bennük, pl. a sült krumpli nem nedvesedik át, ropogós marad.
A papír, illetve karton lebomlási ideje csupán 8-12 hét, így egyszerűen lehet akár házilag is komposztálni.
Milyen lebomló Vegware papír termékek közül választhatunk?
 
  • elviteles karton dobozok
  • papír táskák
  • szalvéták
  • papír poharak
  • leveses tálkák
  • papír tálcák
  • pohárgyűrűk
  • salátás dobozok
  • tálaló dobozok

 

Érdemes tudni:
„A trópusi erdőknek mostanában sok figyelmet szentelnek, azonban a világ legális és bejegyzett fakereskedelmének 90 százaléka a mérsékelt övi és az északi erdőkből származik.”
Forrás: L. Brown - C. Flawin - H. French: A világ helyzete