ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Lebomló teríték - 2. rész: Amit a cukornád tányérról és dobozról tudni érdemes

Lebomló teríték - 2. rész: Amit a cukornád tányérról és dobozról tudni érdemes

Miért környezetkímélő a cukornádból készült tányér? Hogyan készül? Tényleg csak természetes anyagokat tartalmaz?

A cukornád tányérok  és dobozok alapanyaga

 
A cukornád egy perjeféle növénycsalád közérthető megnevezése, amelyet már az ókorban is tudatosan termesztettek a magas cukortartalma miatt.
Napjainkban a világ cukorszükségletének 65-70%-át cukornádból, 30-35%-át pedig cukorrépából állítják elő.
A cukornádból cukorlevet kinyerő gyártás során keletkező melléktermék a bagasse nevű anyag, (ami magyarul kipréselt cukornádat jelent) óriási mennyiségben áll tehát rendelkezésre.
A feldolgozott cukornád súlyának mintegy egyharmada a préselés után megmaradó bagasse, amelyet már az 1930-as években igyekeztek minél hatékonyabban hasznosítani, amikor Dél-Amerikában a papírgyártás egyik fő alapanyagává vált.
A kipréselt cukornádat használják fűtőanyagként és a segítségével elektromos áramot is termelnek, valamint napjainkban a polisztirol (műanyag) helyettesítésére szolgáló öko-alapanyagként hasznosítva tányérok, tálak és dobozok készülnek ebből az anyagból, egy környezetbarát eljárással, ahol az előállítás során semmilyen kőolajszármazék nem kerül feldolgozásra.
Ráadásul a gyártás során 99%-kal kevesebb szén-dioxid szabadul fel, mintha a tányért műanyagból készítenék, még úgy is, hogy a préselés magas hőfokon és nyomás alatt történik.
 

A cukornádból készült tányérok és elviteles dobozok jellemzői

 
  • az előállítása 99%-kal kisebb karbonlábnyomot hagy maga után
  • környezetbarát anyagból, kipréselt cukornádból készül, amely egyébként hulladéknak minősülne
  • a háztartásban keletkező élelmiszer hulladékkal együtt iparilag komposztálható és a komposztálási folyamat során teljesen lebomlik
  • a természetes anyag segít frissen és ropogósan tartani az ételeket
  • erősebb, mint a habosított műanyagból vagy papírból készült tároló dobozok vagy tányérok, ezért akár vékonyabb, könnyedebb kivitel is lehetséges, ami ráadásul csökkenti a helyigényét, ami nagyobb tételek szállításánál nem elhanyagolható szempont
  • forró és zsíros ételekhez egyaránt használhatók, -20 és 120 Celsius fok között!

Amennyiben szelektív gyűjtése, illetve ipari komposztálása nem megoldott, a cukornád termékeket a kommunális hulladékok közé javasolt kidobni.

cukornád dobozban friss marad az étel

Elérhető cukornád teríték típusok

 
A biológiailag lebomló cukornádból főként tányérok és elviteles dobozok készülnek. 
Az ételek könnyű tárolását a növényi alapú belső bevonat biztosítja, ugyanakkor a termékek jól lélegeznek.
Mi a Vegware termékeit kínáljuk nektek, mivel megbízható minőségükkel minket teljesen meggyőztek.
Lapos- és mélytányérok többféle méretben, kerek és szögletes kivitelben, valamint fedeles tároló és elviteles dobozok többféle méretben és belső osztással egyaránt megtalálhatóak a kínálatban.
 
Rendezvényeken, fesztiválokon egyre népszerűbb teríték a cukornád tányér

 

Fontos tudni, hogy nem minden biológiailag lebomlónak vagy komposztálhatónak kikiáltott termék alkalmas az ipari komposztálásra, erre szigorú iparági szabványok vonatkoznak, a tanúsítványok megszerzése komoly beruházást, elkötelezettséget és persze minőséget igényel. Európában az MSZ:EN13432 szabvány az irányadó. Az általunk forgalmazott Vegware termékek megfelelnek ennek a szabványoknak.

Hogy milyen termékeket lehet komposztálhatónak hívni, azt a  „Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható csomagolás követelményei. Vizsgálati program és a csomagolás végleges elfogadásának értékelési feltételei” elnevezésű EN13432 európai szabvány határozza meg, felsorolva azokat a követelményeket, amelyeknek teljesülniük kell, négy jellemzőt vizsgálva:

1) biológiai lebomlás

2) biológiai kezelés során történő szétmállás;

3) A komposzt minősége (Ökotoxicitás) és

4) Kémiai tulajdonságok.

A legismertebb tanúsító szervezetek a TÜV, Vincotte, DIN Certo, illetve a Seedling logó is az ipari komposztálhatóságról tanúskodik.

Az ilyen termékek házi körülmények közötti komposztálhatóságáról nem mondhatunk semmit, hiszen nem tudhatjuk, hogy a házi/kiskerti komposztban megtalálható-e a mikrobák, oxigén, nedvesség és hőmérséklet fent említett egyensúlya, és így garantálható-e, hogy 12 héten belül megfelelő minőségű komposzttá alakul. (Jellemzően nem.)