ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Őrizd az ízt, óvd a bolygót - a fenntartható ételcsomagolás művészete

Őrizd az ízt, óvd a bolygót - a fenntartható ételcsomagolás művészete

Akit szorosabb viszony fűz a vendéglátáshoz, az láthatja, hogy az elmúlt években egyre inkább érezhető az a trend, hogy a fogyasztók tudatosan választanak, odafigyelnek arra, hogy egy-egy vásárlásuk milyen hatással van a környezetre; olyan termékeket, szolgáltatásokat, megoldásokat keresnek, amelyek fenntarthatóbbak és környezetbarátabbak.

Ez a tudatos hozzáállás kiterjed a csomagolóanyagokra, evőeszközökre, tányérokra, elviteles poharakra és dobozokra is. 

Most egy olyan terméket szeretnénk bemutatni, amely több tulajdonságát tekintve is kiemelkedik a mezőnyből: ez pedig a bagasse gourmet elviteles doboz.

Mi az a bagasse?

 

Jó eséllyel találkoztál már cukornád termékkel, tartottál a kezedben cukornádból készült tányért, elviteles dobozt, talán még poharat is, de ha esetleg új ez az anyag, röviden összefoglaljuk, mi is az a bagasse. A bagasse a cukornádból történő lé kinyerése után visszamaradt rostos maradék, a cukoripar mellékterméke, környezetbarát és megújuló erőforrás. (Az ilyen anyagból készült termékeknél magyar nyelvterületen bagasse helyett általában a cukornád megjelöléssel találkozunk, és mi is vegyesen fogjuk használni a két kifejezést.)  Ez az anyag, a cukornádból kinyert bagasse szolgál alapanyagul a gourmet elviteles dobozainknak, amelyek a hagyományos, nem lebomló csomagolóanyagok alternatívájaként szolgálnak. Ezek az elviteles dobozaink egy masszív, ugyanakkor elegáns, kombinálható termékcsalád részét képezik, többféle méretben, mélységben és kialakítással, különböző tetőkkel kínáljuk őket. Hideg és meleg ételekhez egyaránt tökéletesek, olyannyira, hogy forró és zsíros ételekhez is használhatók, -20 és 120 °C között.


Cukornád gourmet dobozok teljes választék

Vegware cukornád gourmet dobozok teljes választéka l Fotó: Vegware

Na de miért gourmet?

 

Bár szerintünk minden cukornád termék roppant elegáns, a termékcsalád megnevezésében a gourmet szó arra utal, hogy ez a termék igényessége és kiváló tulajdonságai okán a különleges ételek csomagolása terén is megállja a helyét. Aki egy kicsit is ad arra, hogy az általa gondosan elkészített étel egy ahhoz igazán méltó dobozban jusson el a fogyasztóhoz, az nem gondol arra, hogy habdobozba tegye az ételt. Ha egyszer is kipróbálta, hogy milyen cukornád dobozba csomagolni, nem érezné többé méltónak, hogy másba helyezze “műalkotását”. A Vegware szabadalmazotatott cukornád gourmet dobozainak szakmai elismerését mutatja, hogy elnyerték a “The Caterer's Product Excellence Awards” díjat.

Cukornád elviteles dobozok és cukornád tető

Doboz: V4-GB22 és V4-GB32 Tető: V4-GLB l Fotó: Vegware

A csomagolás művészete

 

“Az evést a szemünkkel kezdjük”

 

Azt már megszoktuk, hogy a séfek külön gondot fordítanak a tálalásra. Azonban ahogy az elmúlt években a vendéglátás átalakult, és a házhozszállítás és az elvitel egyre inkább teret hódít a színvonalas éttermek körében is, el kell gondolkodnunk azon, hogy a csomagolás ugyanúgy hatással van a fogyasztó általános élményére - hiszen ahogy mondani szokás, az evést a szemünkkel kezdjük.

Lebomló cukornád doboz átlátszó PLA tetővel

Doboz: V5-GB42 Tető: V5-GLC l Fotó: Vegware

A bagasse gourmet elviteles dobozok egyedülálló lehetőséget kínálnak az ételek igényes csomagolására. Már maga a doboz természetes és organikus megjelenése is hozzá tud járulni ahhoz, hogy a benne lévő ételt a fogyasztó étvágygerjesztőbbnek találja, a növényi PLA-ból készült átlátszó tető pedig kiemelheti a zöldségek színkavalkádját - így szinte “eladják” a körültekintően előkészített salátát. A tető kiválasztásánál azonban érdemes szem előtt tartanod, hogy milyen ételhez szánod a dobozt. Az átlátszó PLA tető kizárólag hideg ételhez megfelelő, így elsősorban színes salátákhoz ajánljuk, de megfelelő lehet hideg desszertekhez is. Amennyiben meleg ételhez is szeretnéd használni, a cukornád tető lesz a tökéletes választás. Ez ugyan nem átlátszó, így elrejti az ételt a vásárló szeme elől, azonban egyedi, szabadalmaztatott záródása révén nem fog kifolyni belőle az étel, ugyanakkor a párát sem zárja magába, így ez étel ropogós marad benne.

Cukornád elviteles doboz süteménnyel, PLA tetővel

 Doboz: V4-GB22 Tető: V4-GLB l Fotó: Vegware

További tippjeink az ételek csomagolásához

A legigényesebb doboz is csak akkor fogja emelni a fogyasztás színvonalát, ha maga az étel is színpompás, körültekintően van elkészítve és harmonikusan elrendezve. Álljon itt néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani:

 

  1. Az ételnek megfelelően válaszd ki a doboz méretét és formáját. Sem a túl kicsi, sem a túl nagy doboz nem fog harmonikus benyomást kelteni.
  2. Használj kontrasztos színeket és textúrákat.
  3. Vizuálisan vonzó módon rendezd el az ételeket.
  4. A hagyományos tálalással ellentétben itt nem tudsz “játszani” a negatív térrel. Ugyanakkor egyes ételeknél, különösen, ha el szeretnéd kerülni a különböző textúrák keveredését, használhatsz osztott dobozt.
  5. Elviteles ételnél kevesen gondolnak rá, de ugyanúgy használhatsz dekoratív elemeket, pl. fűszernövényeket vagy ehető virágokat, hogy egy kicsit feldobd a látványt.

 

+1 pro tipp: Gondold végig, hogy kinek szánod az ételt. Egy tanulmány szerint a gyerekek és a felnőttek preferenciája eltér. Míg a gyerekek azt az ételt találják leginkább vonzónak, amely hét különböző alkotóelemből és hat színből áll, a felnőttek három alkotóelemet és három színt preferálnak.

Burrito tál cukornád elviteles dobozbanBurrito tál

Doboz: V4-GB22 Tető: V4-GLB l Fotó: Vegware

Az étkezésen túl

A csomagolás - magához az ételhez képest - kisebb jelentőségűnek tűnik, így szeretjük minél kevesebb munkával, és minél olcsóbban “letudni”. Az igazság azonban az, hogy a csomagolás döntő szerepet játszhat a marketingben és a márkaépítésben, és akár ezen állhat vagy bukhat a vállalkozásod sikere. 

Gondold csak el: ha már beletetted az idődet, energiádat és a minőségi alapanyagokat, nem szeretnéd a csomagolással “agyonütni” az ételt; szeretnéd, hogy a vendég azt az élményt kapja - mind a színeket, mind a textúrát, mind pedig az ízeket illetően-, amiben akkor részesülne, ha porcelántányérban szolgálnád fel neki az ételt.  A minőségi környezetbarát csomagolás használata azonban túlmutat ezen: alkalmas arra, hogy a vállalkozásod értékeit közvetítse. A fenntartható és környezetbarát csomagolási lehetőségek alkalmazásával a minőség, az igényesség, valamint a társadalmi és környezeti felelősségvállalás iránti elkötelezettségedet is demonstrálhatod, ami fontos tényező lehet a vásárlók vonzása és megtartása szempontjából, megkülönböztet a versenytársaktól, és segít a márkahűség kialakításában.

 

Itt az idő kipróbálni!

 

Ha még nem tetted, javasoljuk, hogy próbáld ki gourmet cukornád dobozainkat. A kollekcióból néhányat a hónap termékeként kedvezményes áron vásárolhatsz most meg.

TERMÉKAJÁNLÓ