ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Hogyan válasszunk környezetbarát szemeteszsákot?

Hogyan válasszunk környezetbarát szemeteszsákot?

Igyekszünk odafigyelni, hogy minél kevesebb szemetünk termelődjön,  szelektíven gyűjtjük a hulladékot - de még így is termelünk szemetet, amit leghigiénikusabban, legpraktikusabban szemeteszsákban tudunk gyűjteni. Ma már szerencsére egyre többen keresik a környezetbarát szemeteszsákokat, hogy legalább ezzel ne terheljék feleslegesen a környezetet. 

De mit jelent az, hogy egy szemeteszsák környezetbarát, és egyáltalán, milyen lehetőségeink vannak, ha ilyet keresünk? Egyáltalán, milyen szempontok szerint válasszunk?

Ha a hulladék oldaláról közelítjük meg a környezetvédelem kérdését, akkor nehéz bármelyik szemeteszsákra is azt mondani, hogy környezetbarát, hiszen végső soron a léte és létjogosultsága a hulladékhoz kapcsolódik. A kérdést egyedül onnan van értelme vizsgálni, hogy a hagyományos műanyagból készült szemeteszsákhoz képest vizsgáljuk, teljes életciklusukat alapul véve, vagyis az előállítását és a használat utáni sorsát is figyelembe véve.

A környezetbarátnak nevezett szemeteszsákok legtöbbször újrahasznosított műanyagból vagy valamilyen bioműanyagból, például kukoricakeményítőből készült PLA-ból vagy úgynevezett MATER-BI anyagból készülnek.

Az újrahasznosított műanyagból készült szemeteszsákokat szelektíven gyűjtött másodlagos nyersanyagból állítják elő, ami azért jó neked és a környezetnek, mert ezzel hozzájárulsz a szelektív gyűjtés-újrahasznosítás  rendszerének fenntarthatóságához, magyarán, nem hiába gyűjtöd szelektíven a szemetet. Sajnos ugyanis a szelektíven gyűjtött műanyag nagy részét nem hasznosítják újra, mert egyszerűen nincs ennyi kereslet az újrahasznosított műanyagból készült termékekre. Bár a G7 legutóbbi podcastja éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon olyannyira nem jól csináljuk a szelektív gyűjtést, hogy a hazai újrahasznosítással foglalkozó cégek külföldről importálják a szelektív hulladékot, hogy elég alapanyaguk legyen. Mindenesetre az újrahasznosított műanyagból készült zsák főleg akkor lehet jó döntés, ha szelektív hulladékot gyűjtünk benne.

A kukoricakeményítőből készült PLA alapú szemeteszsák ezzel szemben kifejezetten nem kerülhet a szelektív gyűjtőbe, ezért szelektív hulladék gyűjtésére ne használjuk őket, a kommunális hulladék gyűjtésére jobb megoldásnak tűnnek. Ezek a zsákok gyakran megfelelnek az ipari komposztálhatóságra vonatkozó MSZ EN 13432:2 szabványnak, vagyis ha olyan hulladékot gyűjtünk benne, ami utána ipari komposztálásra kerül, például a rajtunk keresztül megrendelhető szolgáltatás révén, akkor remek választásnak bizonyulnak. A kommunális hulladék esetén a PLA zacskó környezeti előnye ott mutatkozik meg, hogy az előállítása környezetbarátabb, hiszen a karbonlábnyoma kisebb, mint  a kőolaj alapú műanyagé,  illetve valamivel jobb megoldás akkor is, ha a szemét maga végül a szeméttelepre vagy a hulladéklerakóba kerül. Hulladékégetésről folytatott tanulmányokból kiderült ugyanis, hogy a PLA alapanyagú termékek több energiát termelnek, mint a papír, fa vagy ételmaradék, és nem keletkeznek illékony gázok, illetve kis mennyiségű égéstermék marad, szemben a hagyományos műanyaggal, amely égetése során toxikus gázok keletkeznek. A tanulmányok szerint a szemétlerakóban való elhelyezéskor inert hulladéknak minősülnek és nem bocsátanak ki metánt.

Amikor tehát az ilyen termékek címkéjén azt látjuk, hogy lebomló vagy komposztálható, akkor vegyük figyelembe, hogy ez nem azt jelenti, hogy a természetben eldobhatjuk vagy a kertünk végén lévő komposztba tehetjük. Még ha egyes gyártók azt állítják is, hogy lebomlik a természetben, ezeknél nincs rá garancia arra, hogy nem csak atomjaira, mikroműanyagokra esik szét.

 

Természetesen a természetben semmilyen szemeteszsákot ne dobjunk el. Ugyanakkor, ha olyan szemeteszsákot keresel, ami tényleg lebomlik akár a kerted végében is, például a komposztot, növényi hulladékot szeretnéd ebben gyűjteni, akkor a Vegware szemetezsákjait nyugodt lélekkel tudjuk ajánlani. Ezek nem csak az ipari komposztálhatóságra vonatkozó EN 13432 szabványnak felelnek meg, de rendelkeznek a Vincotte OK Compost Home tanúsítványával, amely szerint házi komposztálásra is alkalmasak. Ezek a szemeteszsákok Európában készültek, úgynevezett MATER-BI anyagból. A MATER-BI egy megújuló erőforrásokból (keményítőből és növényi olajokból) álló biológiailag lebomló és komposztálható biopolimer. A lélegző fólia megakadályozza az élelmiszerhulladék túlmelegedését és befülledését, ezzel csökkentve a szagokat. Bizonyítottan nem engedi át a baktériumokat, vírusokat, spórákat és a penészt. 

Ha szeretnéd magad is kipróbálni, mit tud, most tavaszi készletkisöprésünk keretében 25%-kal kedvezőbb áron juthatsz hozzá.