ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Hulladékmentes vendéglátás? Megvalósítható!

Hulladékmentes vendéglátás? Megvalósítható!

A vendéglátásban használatos környezetbarát terítékek jó része, pl. PLA-, cukornád termékek, ipari komposztálást igényel, hogy azután felhasználható legyen komposztanyagnak. Alábbi cikkünkben először tisztázunk néhány alapfogalmat a témával kapcsolatban, majd bemutatjuk, milyen kihívások és megoldások léteznek a környezettudatos vendéglátás terén.

Néhány fogalom tisztázása

 

Mit jelent, hogy lebomló?

 

Ahogy a logónkban is szerepel, minden lebomló. Kérdés azonban, hogy hogyan, mennyi idő alatt, milyen körülmények között, és mivé bomlik le. Ez tehát nem egy informatív jelző. Sajnos sokszor ezt az oxo-degradációs (más néven oxo-degradálódó vagy oxidatív módon lebomló) műanyagokra használják. Ha találkoztál már olyan bevásárló zacskóval vagy kerti hulladékgyűjtő zsákkal, amely már azelőtt apró műanyagdarabokra esett szét, hogy használni tudtad volna, akkor tudod, mire gondolunk. Ez nem alternatívája a hagyományos műanyagnak, hiszen mikroműanyag lesz belőle, amely a földbe vagy a vizekbe kerülve hatalmas probléma már ma is. Ennek forgalmazása 2021 júliusától az Európai Unióban, így hazánkban is, be lesz tiltva.

 

Mit jelent, hogy újrahasznosítható?

 

Ma már mindenki számára pozitívan cseng az újrahasznosítható kifejezés, de az ételes hulladékokra ez nem vonatozik, hiszen azok a valóságban nem újrahasznosíthatók.

A külön tárolt, száraz papír és karton, valamint a műanyag vizes palack, illetve fém italos doboz újrahasznosítható. Az üveg amellett, hogy többször használható és újra is hasznosítható, ha a kommunális szemetesbe kerül, és így nem hasznosítjuk újra, akár 1-2 millió év alatt bomlik le, vagyis jelentősen terheli a környezetet.Azonban az eldobható vendéglátóipari hulladékok papírt, műanyagot és ételmaradékot tartalmaznak, így az étellel való szennyeződés elkerülhetetlen. Ez óriási kihívás az újrahasznosítás terén, ezért a legtöbb esetben ezek a hulladékok az égetőben vagy a hulladéklerakóban végzik.

És itt van a lényeg: a komposztálható hulladékoknál az étel nem szennyezőanyag, hanem egy fontos összetevő a komposztálási folyamat során!

 

Mit jelent, hogy biológiailag lebomló?

 

Minden, ami természetes úton lebomlik, biológiailag lebomlónak nevezhető. Viszont az időtényezőről semmit sem árul el, tehát hosszú évekig, évtizedekig is eltarthat a folyamat. Például a fa biológiailag lebomló anyag, de egy faház akár generációkon keresztül is megmaradhat.Tehát nincs rá garancia, hogy a biológiailag lebomló anyagok az ipari komposztálás során viszonylag gyorsan le is bomlanak.

A Vegware kínálatában sokféle komposztálható termék kerül forgalomba (kép: Vegware)

 

Mit jelent, hogy komposztálható?

 

Egyszerűen fogalmazva: komposztálható az a dolog, amely biológiailag lebomlik 12 héten belül. Ez történhet házi (kiskerti) vagy ipari körülmények között. Az általunk forgalmazott Vegware termékek többsége házi körülmények között nem, csak ipari körülmények között komposztálható, így viszont ételszennyeződéssel együtt. Az ipari komposztálás biztosítja a baktériumok, nedvesség és hőmérséklet ideális egyensúlyát. Így a vendéglátás során felhalmozódott hulladék – melyet egyébként elégettek vagy betemettek volna – tápanyagban dús komposzttá alakul, amelyet a termőföldre ki lehet juttatni.

(Az ecocatering.hu webáruházban kizárólag ilyen terméket találsz, így nem kell külön figyelned a megjelölésekre.)

Vegware-komposztálás

Növényi alapanyagok - termékek - komposztálás - növények tápanyaga (kép: Vegware)

 

Az ideális megoldás: ipari komposztálás

 

A logikus és életszerű megoldás az, ha az elviteles dobozokat, poharakat úgy lehetne újrahasznosítani, ahogy azok a valóságban a kukába kerülnek: ételmaradékkal együtt. Éppen erre nyújt megoldást az említett ipari komposztálás, amely révén az általunk forgalmazott Vegware termékek az ételszennyezéssel együtt 12 hét leforgása alatt iparilag komposztálhatók. Tehát nincs szükség válogatásra: a ketchupos tányér, kávés pohár, hamburger doboz, szalvéta és maradék sült krumpli egy helyre gyűlhet. Sőt, az étellel való szennyezettség előnyös tulajdonság, mivel a komposztálás során a nitrogéntartalmuk hasznosul. (Itt tegyünk egy kis kitérőt: az állati eredetű ételmaradékokra más előírások érvényesek, azok az állategészségügyi jogszabályok hatálya alá esnek. Ezért külön kell figyelni arra, hogy az ipari komposztálási megoldás megfelel-e ezeknek az előírásoknak, és technológiája biztosítani tudja-e az állati eredetű ételmaradékok biztonságos komposztálását.)

 

Milyen termékek komposztálhatók?

 

Fontos tudni, hogy nem minden biológiailag lebomlónak vagy komposztálhatónak kikiáltott termék alkalmas az ipari komposztálásra, erre szigorú iparági szabványok vonatkoznak, a tanúsítványok megszerzése komoly beruházást, elkötelezettséget és persze minőséget igényel. Európában az MSZ:EN13432 szabvány az irányadó. Az általunk forgalmazott termékek (87821 cikkszámú snapszospohár kivételével) mind megfelelnek ennek a szabványnak.

 

Van-e lehetőség Magyarországon a lebomló terítékek és csomagolások ipari komposztálására?

 

Mindezidáig Magyarországon a lebomló vendéglátóipari hulladékok begyűjtése és ipari komposztálása nem volt megoldott, ezért ezek a hulladékok a kommunális hulladékgyűjtőkbe kerültek.

Nagyon vártuk, hogy minél hamarabb megoldás szülessen hazánkban is a lebomló terítékek szakszerű komposztálására, hiszen ezek a termékek – azontúl, hogy fenntartható forrásból, kevesebb energiával készülnek – végső soron hasznos komposzttá alakíthatók, mellyel teljes lesz a növény-termék-növény körforgás.

Nagy örömünkre most jött el a pillanat, hogy ez megvalósulhat. Mostantól vásárlóink a megrendeléskor kérhetik a biológiai hulladék heti rendszerességű visszagyűjtését, amely ezután partnerünk erre szakosodott üzemében értékes komposzttá alakul. Így a környezettudatos éttermek, kávézók és bisztrók hulladékmentes megoldást tudnak nyújtani, arról nem is beszélve, hogy az egyszer használatos poharak és terítékek külön gyűjtésével a többi szelektív edény is tisztább marad és így könnyebb lesz a beléjük helyezett anyagokat újrahasznosítani. 

A szolgáltatásról bővebben itt olvashatsz.

Most, 2021 elején kissé különleges helyzetben vagyunk, hiszen az éttermekben, kávézókban helyben fogyasztásra nincs lehetőség, csak kiszállításra vagy elviteles fogyasztásra. Ez azonban nem lehet akadálya a lebomló termékek visszagyűjtésének és komposztálásának. Bátorítjuk partnereinket, hogy ajánlják fel a visszahozatal lehetőségét vendégeiknek. Külföldön már bevett módszer, hogy a visszahozott Vegware elviteles dobozok és poharak után a vásárló pontokat vagy pecsétet kap a törzsvásárló kártyájára, hogy aztán bizonyos számú visszavitel után ingyenes forró italt vagy valamilyen kedvezményt kapjon. Ezzel elősegítik, hogy a használt Vegware termékek a megfelelő hulladékáramba kerüljenek és a körforgásba visszakerülve komposzt váljon belőlük, és egyúttal a vásárlók  környezettudatosságát és a vendéglátós iránti hűségét is növelik.

Az általunk forgalmazott termékek visszagyűjtését egyelőre csak budapesti partnereink tudják igénybe venni, de bízunk benne, hogy hamarosan egyre több helyen lesz elérhető. (Annál is inkább, mert 2023. december 31-től uniós kötelezettség lesz a biológiai hulladék szelektív gyűjtésének biztosítása.)

 

Miért jó ez neked?

 

Környezettudatos vendéglátósként nyilván jó érzéssel tölt el maga a tudat, hogy nem járulsz hozzá a hulladék termelődéséhez, hanem az általad használt anyagok visszakerülnek a körforgásba, értékes anyagot teremtve, sőt. a vendégeidet is megismertetheted ezzel a folyamattal és a termékekkel. Emellett drasztikusan csökkenni fog a vegyes hulladékod mennyisége, aminek adóterhe Európa más államaiban már meredeken elkezdett emelkedni, várhatóan idővel hozzánk is elér ez a tendencia. Működésed fenntarthatóbb lesz, és a jó gyakorlatod kommunikálása egy értékes marketingeszköz lehet, mindez pedig egyértelmű versenyelőnyt jelenthet.

Környezettudatos vendégként, vásárlóként pedig nem lesz rossz érzésed, hogy egyszer használatos csomagolásban kérted a terméket, hiszen tudod, hogy nem termeltél hulladékot.

Mit tegyél, ha nálad nem érhető el ez a szolgáltatás?

 

Semmiképp ne mondj le a környezetbarát megoldásokról. Lebomló alapanyagú termékeket használni mindenképp jobb megoldás, mint műanyagot. Előállításuk kevesebb erőforrást igényel: megújuló vagy újrahasznosított növényi forrásból származnak, és ezek a fenntarthatósági előnyök megmaradnak akkor is, ha végül a szemétégetőben vagy hulladéklerakóban végzik is.

Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy hová teszed (vagy vendégeid hová teszik) a használt lebomló termékeinket. Külön gyűjtöd a komposztot, házi vagy közösségi komposztálásra? Remek! Azonban az ipari komposztálásra szánt termékek nem kerülhetnek ide, mert a házi (kiskerti vagy közösségi) komposztálási rendszerben nem adottak azok a feltételek, amelyek mellett ezek a termékek 12 hét alatt lebomlanának. Ugyanígy nem szabad a klasszikus (papír, műanyag, fém) szelektív szemétgyűjtőbe helyezni őket, ehelyett a kommunális hulladék között van a helyük - már csak azért is, mert, ahogy fentebb már említettük, semmilyen étellel szennyezett anyag nem kerülhet a szelektív gyűjtési rendszerbe.

A kommunális hulladék vagy szemétégetőbe, vagy hulladéklerakóba kerül. Az égetés során energia keletkezik. A Vegware egyik fő alapanyagszállítója által a hulladékégetésről folytatott tanulmányok rámutattak, hogy a PLA alapanyagú termékek több energiát termelnek, mint a papír, fa vagy ételmaradék, és nem keletkeznek illékony gázok, illetve kis mennyiségű égéstermék marad, szemben a hagyományos műanyaggal, amely égetése során toxikus gázok keletkeznek. A tanulmányok szerint a szemétlerakóban való elhelyezéskor inert hulladéknak minősül és nem bocsát ki metánt.

 

Végezetül álljon itt két fontos kérés, amelyet nem lehet eleget hangoztatni.

 

A komposztálható termékek használata, még ha megoldott is az ipari komposztálás, nem oldja meg a hulladékproblémánkat. Az elsődleges mindig az legyen, hogy próbáljuk meg visszaszorítani a hulladék termelődését, hiszen a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Ha ez nem lehetséges, törekedjünk az újrafelhasználásra, többszöri használatra. Csak ha ezekre nincs mód, akkor forduljunk az újrahasznosítás vagy a komposztálás felé. 

A másik kérésünk, hogy bár az egyszer használatos termékeket szokás eldobhatónak nevezni, ne dobjuk el. A lebomló csomagolás nem fog a természetben lebomlani. A tőlünk vásárolt termékeket a fentiek szerint a megfelelő hulladékgyűjtőbe helyezd: vagyis ha elérhető, az ipari komposztálásra visszagyűjtő zsákba, ha nem, a kommunális hulladék közt a helyük.

Felhasznált források: 

https://www.vegware.com/uk/page/composting/

https://www.vegware.com/uk/page/composting/#composting-explained

https://www.youtube.com/watch?v=FAOeZ9o6-3I