ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36301592660

H-P: 8.30 - 15.00

Blog

Lebomló terítékek 101

Lebomló terítékek 101

Elhatároztad, hogy átállsz környezetbarát, lebomló termékekre. Jó döntés, gratulálunk! Azonban ahhoz, hogy elkerüld a fő buktatókat vagy csalódást, körültekintőnek kell lenned. Összeszedtük, mire érdemes figyelned!

Lebomló terítékek 101 - avagy mire figyelj, amikor átállsz?

 

Elhatároztad, hogy átállsz környezetbarát, lebomló termékekre. Talán a jogszabályi változások kényszerítettek rá, talán szeretnél tenni a környezetedért valamit, talán a jobb vásárlói megítélés motivált, vagy pedig a rendezvény vagy fesztivál, amelyen részt veszel, csak lebomló poharakat, tányérokat, terítéket engedélyez.

Rákeresel a keresőben, és elhűlve állapítod meg, hogy mennyivel magasabbak az árak, mint amennyiért eddig a műanyagot vetted. Igazából nagy különbséget nem látsz a lebomló termékeken: mégis, miben tudhat többet egy 30 Ft-os pohár, mint egy 15 Ft-os? 

Nos, a helyzet az, hogy lebomló és lebomló között is van különbség. Az alábbiakban mutatunk néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venned, mert az elhamarkodott döntés a fogyasztói bizalom csökkenését, versenyhátrányt, vagy akár komoly bírságot is vonhat maga után.



1. Tanúsítványok - mert nem kerülhet akármilyen termék a vendég kezébe

Kezdjük mindjárt azzal, ami nélkül sok piacon lévő terméket forgalomba sem lehetne hozni. Függetlenül attól, hogy lebomló vagy nem lebomló, a poharak, tányérok, evőeszközök, elviteles dobozok és élelmiszer-csomagolók élelmiszerrel érintkező anyagnak minősülnek, és mint ilyen, uniós szabályozás vonatkozik rájuk.

Ezek az uniós jogszabályok előírják, hogy az élelmiszerrel érintkező anyag gyártója (vagy import esetén az anyag forgalmazója) köteles megfelelőségigazolást kiállítani, amelyben igazolja, hogy az élelmiszerrel érintkező anyag megfelel bizonyos jogszabályi követelményeknek.

Egyes anyagokra, pl. a műanyagra (és így a bioműanyagra, pl. a PLA-ra) speciális szabályok vonatkoznak, az adott anyagcsoportra vonatkozóan a jogszabályokban részletesen fel vannak sorolva a követelmények, amelyeknek a terméknek meg kell felelnie.

Ne gondoljuk azonban, hogy az úgynevezett “natúr” vagy “természetes alapanyagú”, pl. papír, bambusz vagy cukornád termékekre nincsenek előírások (ahogy a kínai termékek importőrei gyakran értetlenül állnak a kérdésünk előtt, arra hivatkozva, hogy “hiszen ez természetes anyag, mi oldódna ki belőle?”. Eláruljuk: növényvédőszer-maradék, toxinok, PAH-ok, nehézfémek stb.)

Igaz ugyan, hogy a tisztán növényi alapú termékekre nincs további, speciális előírás, az általános szabályok viszont itt is érvényesek, vagyis az EU területén  történő forgalomba hozatal esetén az  élelmiszerrel érintkező anyagnak  rendelkeznie kell egy olyan, a gyártó által kiadott igazolással, hogy az  megfelel a 1935/2004/EK rendelet 3. cikkében meghatározott alapvető követelményeknek, valamint a nyomonkövetésre vonatkozó adatoknak, illetve a 2023/2006/EK rendelet előírásainak. Ezt természetesen igazoló  dokumentumokkal (pl. vizsgálati jegyzőkönyvekkel) kell alátámasztani.

Ráadásul a vizsgálatot nem csak úgy, általánosságban kell elvégezni, hanem mindazokra az élelmiszerfajtákra, amellyel a termék várhatóan érintkezni fog. (Pl. ha a levestartóba paradicsomleves kerülhet, akkor tesztelni kell forró, savas, zsíros anyagra is.)

Talán mindez feleslegesnek tűnik, de azért az előírásoktól függetlenül is jó érzés tudni, hogy a termékünkből nem oldódik ki semmi, ami a fogyasztók egészségét károsíthatná.

Partnereinktől rendszeresen kapunk megkeresést, hogy HACCP dokumentációhoz, NÉBIH ellenőrzéshez, vagy vállalati audithoz szükségük van a tanúsítványokra. Ez nem jelent problémát, általában 1 napon belül tudjuk küldeni.

 

Az élelmiszerbiztonság azonban nem az egyetlen szempont, amikor a termékek dokumentációját áttekintjük. Nem csak azért választottunk lebomló termékeket, mert ezek megújuló, növényi alapanyagokból készültek, és így legalább az előállítás környezetbarátabb - ami persze fontos szempont. Emellett mi hiszünk abban is, hogy az igazi megoldás az, ha ezek a termékek visszakerülnek az anyaföldbe, tápanyagdús termőföld lesz belőlük, amiben azután újra lehet termeszteni - pl. kukoricát, amiből élelem lesz, a melléktermékéből pedig akár újra PLA. Hiszünk a körforgásos gazdaságban, és az ennek részét képező biológiailag lebomló, komposztálható termékekben.

Éppen ezért kötöttünk partnerséget egy ipari komposztáló vállalattal. Külön szolgáltatással biztosítjuk, hogy ha az Ecocateringnél vásárolt termékeket (akár ételmaradékkal együtt) külön gyűjtöd, partnerünk heti rendszerességgel elszállítja és komposztálja azt.

 

Tudni kell ugyanakkor, hogy nem minden lebomlónak vagy akár komposztálhatónak titulált termék felel meg ennek a követelménynek. Csak akkor lehetünk benne biztosak, hogy egy termék valóban lebomlik az adott időn belül, és megfelelő minőségű (!) komposzt keletkezik belőle, ha rendelkezik olyan tanúsítvánnyal, amely szerint megfelel az  EN13432 európai szabványnak. Emellett vannak olyan termékek, amelyek házilag is komposztálhatók, erre külön tanúsítvány kell.

Ezek persze mind-mind nagyon drága vizsgálatokat igényelnek, ami meglehetősen megdobja a termék árát. De ahogy mondani szokás: a minőségnek ára van.

 

Bonyolultnak tűnik? Valóban az, és többen is dolgozunk rajta, hogy biztosítsuk, hogy a termékek minden előírásnak megfeleljenek, mert ez nem is annyira magától értetődő.

A meglévő beszállítóinkkal könnyű dolgunk van. Termékeink túlnyomó részét a Vegware szállítja, ők pedig híresek arról, hogy a csomagolási szektorban a legkiterjedtebb tanúsítással rendelkeznek. A tanúsítás náluk két lépcsőben történik: 

Elsőként a poharak, evőeszközök és az ételes dobozok alapanyagául szolgáló anyagokat laboratóriumokban tesztelik, hogy igazolják, hogy megfelelnek az olyan nemzetközi komposztálhatósági szabványoknak, mint az EN13432 vagy az ASTM D6400.  A Vegware ezután egy tanúsító szervezet révén igazolja, hogy a termék kész formájában is komposztálható, beleértve a nyomtatáshoz használt tintákat is. Ugyanis a vizsgálatokat a végtermékre is el kell végeztetni. Például lehet, hogy egy anyag vékony lap formájában komposztálható, de az ebből készült vastag borospohár szára már nem biztos, hogy elég gyorsan lebomlik az ipari komposztálás során.  

Ez tehát a Vegware. Ugyanakkor folyamatosan keresünk új beszállítókat együttműködésre, hogy minél többféle terméket tudjunk kínálni partnereinknek, minél versenyképesebb árakon.

Ez már egy nehezebb folyamat, amely a gyakorlatban nálunk úgy néz ki, hogy a beszerzők előszűrik a termékeket, bekérik a dokumentációt a potenciális beszállítótól, majd azokat környezetvédelmi szakjogászunk megvizsgálja. Ez egy fontos lépés, mert ha kapunk is tanúsítványt, nem egyszer kiderül, hogy nem az adott termékre vonatkozik, nem a releváns ételcsoportra tesztelték, esetleg a tanúsítvány lejárt vagy a tanúsító szervezet visszavonta azt.

Ha kollégánk az ellenőrzés során mindent rendben talált, a termék továbbléphet a tesztelés fázisába.



2. Minőség

Bár megszoktuk, hogy a környezettudatos választás néha kompromisszumokkal jár (pl. a biorépa esetleg nem olyan szép, mint a hagyományos termesztésű), mi azonban úgy gondoljuk, hogy a lebomló terítékek terén a minőségből nem szabad engednünk.

Munkatársaink között van, aki közel 40 évet töltött el a vendéglátásban. Ismeri a vendéglátók szempontjait, amelyek között kiemelt helyen szerepel, hogy a termék funkcionálisan kiválóan teljesítsen, a vendég elégedett legyen, és a gondosan elkészített étel minőségét a csomagolás ne rontsa - sőt, akár kiemelje. Mivel célunk a vendéglátós partnerek legmagasabb szintű kiszolgálása, minden terméket tesztelünk, mielőtt szortimentünkbe felvesszük. Ha a pohár átázik, a tányér szivárog, vagy az ételes doboz felázik, megválunk tőle. 

Néhány terméktesztünkről videó is készült, ezeket itt nézheted meg.

 

3. Reklamációkezelés

Hiába választod ki a megfelelő minőségű termékeket, bizony olykor-olykor előfordul, hogy egy széria hibás, kissé deformálódott és ezért nem megy rá a tető, vagy a szállítás során megnyomódott. Ilyenkor nagyon bosszantó tud lenni, ha nincs egy ügyfélszolgálat, akit elérsz, és ott állsz a hibás termékekkel.

A hibát kizárni mi sem tudjuk, orvosolni azonban igen. Partnereink minőségi reklamációját soron kívül kezeljük és a hibás terméket cseréljük, hiszen tudjuk, hogy a termékre szükség van, mégpedig - általában - azonnal, nem két hét múlva.



4. Termékismeret és szaktanácsadás

A műanyagtermékek több évtizede velünk vannak, pontosan tudod, mire számíthatsz, amikor megrendelsz egy gulyástálat vagy menüboxot. A lebomló terítékek múltja azonban alig egy évtizedre nyúlik vissza, kevesen vannak, akik igazán ismerik őket.

Az előző pár pontból talán kiderült, hogy mi nem csak megvesszük a termékeket, majd továbbadjuk, hanem vizsgáljuk, teszteljük és mi magunk is használjuk őket. Igyekszünk róluk minden információt megtudni, beszélgetünk a partnereinkkel, meghallgatjuk az ő tapasztalataikat is, és szükség esetén visszajelzünk a gyártónak ezekről. Ha úgy döntesz, hogy átállsz környezetbarát, lebomló termékekre, szükség esetén végig segítünk az úton. 

Ajánlatkérés esetén a következő folyamatra számíthatsz: Meghallgatjuk az igényeidet, hogy mire szeretnéd használni a lebomló termékeket, milyen ételhez, milyen körülmények között. Meg is mutathatod az eddig használt műanyag temékeket, amelyek lecserélését tervezed, így még könnyebben tudunk alternatívát kínálni. Az általunk javasolt termékekből mintát küldünk, hogy tesztelhesd, valóban beválnak-e a te igényeidre. Ezután már bátran fogod megrendelni tőlünk a lebomló termékeket, hiszen tudhatod, hogy nem zsákbamacskát veszel, hanem olyan jó minőségű, valóban környezetbarát termékeket, amelyek a te egyedi szükségleteidnek is megfelelnek.

De itt nem állunk meg, mert mi nem vevőket keresünk, hanem partnereket. Kapcsolatban maradunk, várjuk a visszajelzésedet a termékekkel kapcsolatban, és ha finomhangolásra van szükség vagy bővítenéd a termékpalettádat más lebomló terítékekkel vagy csomagolóanyagokkal, állunk rendelkezésedre.

Hasonlóképpen, nem csak termékeket szeretnénk eladni, hanem egy szemléletet kívánunk közvetíteni. Ennek érdekében útjára indítottuk a Zöld Levél Programunkat, amelynek keretében tudásanyagot és marketingtámogatást nyújtunk partnereinknek.



5. Tényleg lebomló?

Nem mind arany, ami fénylik, mondják, és hasonlóképpen, nem mind lebomló, amiről azt hisszük. Az óvatlan vásárló gyakran beleesik abba a hibába, hogy kiválasztja a lebomló kávéspoharat, majd a hozzá kínált pohártetőt. Igen ám, de arra már nem figyel, hogy a pohártető hagyományos műanyag, és erre sokszor nem is hívja fel senki a figyelmét. 

Ez általában azokban a webáruházokban fordul elő, ahol műanyagot és lebomlót egyaránt árulnak. Az utóbbi időben a nagymúltú műanyagárusok is felvették a kínálatukba a környezetbarát, lebomló csomagolóanyagokat, talán a vásárlók igényeire, vagy a jogszabályi változásokra reagálva. Ugyanakkor nem mindig értik ezeket a termékeket, hiszen más a szakterületük.

Az Ecocatering 2017 óta árul lebomló terítékeket. Ismerjük a termékeinket és tudjuk, mi miből van és mire való. Egészen a közelmúltig (amikor is vásárlóink igényeire reagálva felvettük szortimentünkbe a többször használatos, fa kompozit környezetbarát evőeszközöket) kizárólag lebomló terítékeket árultunk, a fenti terméket leszámítva ez most is így van. Nálunk nem kell külön keresgélned a lebomló termékeket, mert gyakorlatilag csak az van, az imént említett többször használható evőeszközöknél pedig világosan feltüntetjük, hogy nem a komposztálható termékcsaládunkba tartozik, illetve hogy mi a helyes kezelése és ártalmatlanítási módja.

 

6. Kiszolgálás

Eldöntötted tehát, hogy átállsz lebomlóra, majd pár nappal azelőtt, hogy szükséged lenne a környezetbarát poharakra, dobozokra, leadod a rendelésed. Ilyenkor szoktak sokan meglepődni, hogy ezeknek a termékeknek az elérhetősége egészen más, mint a műanyag termékeké: nem állnak minden raktárban halmokban. Gondos előrelátást és körültekintő tervezést igényel, hogy egy cég ki tudja szolgálni a nagyobb megrendeléseket is - nem is mindenki képes rá.

Az Ecocatering többéves tapasztalata révén eljutott oda, hogy nagy raktárkészlettel rendelkezünk és az esetek többségében nem jelent problémát a nagyobb megrendelések teljesítése sem. Ezt remekül szemlélteti, hogy a hazai fesztiválok aktív résztvevői vagyunk. Kizárólagos beszállítóként szolgáltuk ki a Kapolcs Művészetek Völgye fesztivált, a Mentes Fesztet, és a Napfényes Fesztivált, emellett részt vettünk a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Gourmet Fesztiválon, a Volt Fesztiválon és a Sziget Fesztiválon is - hogy csak egy párat említsünk.

Webshopunkban a termékeknél “Raktáron” felirat jelzi, hogy a termék készleten van. Ezeket általában 1-3 napon belül átveheted gödöllői raktárunkban vagy futárszolgálat kiszállítja neked. Ha valamely termék éppen elfogyott, ezért a gyártótól kell beszereznünk (de az is lehet, hogy már berendeltük és úton is van felénk), annál a terméknél a “hosszabb szállítási idő” megjegyzést és a “Rendelhető” címkét látod.

Persze manapság, amikor az ellátási lánc világszerte komoly problémákkal küzd, előfordul, hogy rajtunk kívülálló okokból nem tudunk szállítani valamely termékből, ezt azonban mindig jelezzük. Ilyenkor az “Ideiglenes készlethiány” felirattal találkozol a webshopban. Ezeknél a termékeknél sajnos nem tudjuk pontosan megmondani, mikor lesz újra raktáron.

Sokan nehézségként élik meg, hogy nálunk csak a webshopon keresztül lehet rendelni, azonban ez is a ti érdeketekben van, minőségbiztosítási oka van. Így tudjuk garantálni, hogy nincsen félreértés, és valóban azt a terméket kapod, amit kinéztél magadnak. S bár folyamatainkat a gyorsabb kiszolgálás érdekében igyekszünk automatizálni, a rendelés minden esetben átmegy a ügyfélszolgálatos és raktáros munkatársaink keze alatt, akik igyekszenek a partnerek fejével (is) gondolkodni. Ezért ha például olyan pohártetőt tettél a rendelésbe, amely nem illik az általad rendelt kávéspoharakra, fel fognak hívni, hogy tisztázzák, valóban így szeretnéd-e vagy véletlen volt.

Partnereink gyakran meglepődnek, hogy milyen hamar odaért a csomag, milyen segítőkész volt az ügyfélszolgálatos munkatárs, milyen rugalmasan ki tudtuk szolgálni az igényeiteket. Jól esnek a dicsérő szavak, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekünk ez így természetes. Az Ecocateringnél az “ügyfél az első” nem csak egy üres szlogen. Veletek dolgozunk nap mint nap, ismerjük a prioritásokat, az érzékeny pontokat.

Ahogy fent írtuk, nem vevőket keresünk, hanem partnereket. Célunk, hogy rövid- és hosszútávon is alternatívát tudjunk kínálni azoknak, akik számára a rendezvényeken, a kiszolgálásban kiemelt szempont a környezettudatosság és a fenntarthatóság. Elégedett partnereink között egyaránt vannak éttermek, egyéb vendéglátó egységek, catering szolgáltatók, sportesemények és konferenciák szervezői, valamint a közétkeztetés, a szállodaipar és a szórakoztatóipar kiszolgálói is. Közös célunk a tisztább környezet megteremtése, a környezettudatos fogyasztói szokások meghonosítása, valamint az egyszer használatos műanyag hulladék csökkentése és kiváltása fenntarthatóbb alternatívákkal.



7. A terméken túl…

Teljesen át tudjuk érezni, hogy az ár nagyon is releváns tényező azoknál, akik lebomlóra váltanak. Hiába a környezettudatos szemlélet, a gazdasági megfontolásokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ugyanakkor látjuk, hogy sok tudatos vállalkozó van, aki felismerte, hogy az ár nem minden, hiszen vásárlási döntésével nálánál nagyobb dolgokat is befolyásolhat.  A pénzünkkel szavazunk, eldönthetjük, kit támogatunk vele, és kit nem.

Mi az Ecocateringnél az etikus vállalkozásban hiszünk. Mindannyian azért vagyunk itt, mert szeretjük, amit csinálunk, és hiszünk benne; ahogy abban is, hogy tisztességes üzletvezetéssel is talpon tudunk maradni. Őszinte, emberséges légkörben dolgozunk, tiszteljük egymást és a partnereinket, óvjuk a világot, amelyben élünk. Teret adunk az embereknek - magunkat is beleértve - arra, hogy kezdeményezzenek és hibázzanak. Vagyis hogy fejlődjenek.

Nem gondoljuk, hogy az az egyetlen jó út, amin mi járunk. Csak azt szeretnénk megmutatni, hogy - legyen szó vendéglátásról, oktatásról, gyógyításról vagy vállalkozásról - mindig van választásunk.