Ügyfélszolgálat
Új partnereknek
Blog

Környezetbarát újdonságok a webshopban

2022.04.26 15:13
Környezetbarát újdonságok a webshopban

Az elmúlt időszakban olyan sok új termék érkezett a webáruházunkba, hogy úgy éreztük, érdemes egy külön bejegyzés szentelni nekik. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni őket, ezzel is megkönnyítve az eligazodást a termékeink között.

A beszerzés során három szempont vezérelt bennünket: 

 • a termék legyen kedvezőbb árú vagy jobb kialakítású, praktikusabb, mint a már meglévő termékünk; 
 • a minősége legyen kiváló; és
 • rendelkezzen a szükséges tanúsítványokkal.

Cukornád termékek

 

Három cukornád termékünk érkezett: két tányér és egy elviteles doboz.

 

Az L001 cikkszámú lebomló cukornád mélytányér nagy űrt tölt be. Régóta vágytatok egy öblösebb, a magyar fesztiválokon jellemző adagoknak megfelelő levesestányérra. Ez a tányér 500ml űrtartalmú, mégis mérete lehetővé teszi, hogy egy kézben elférjen, így akár állva is el lehessen belőle fogyasztani az ételt.

 

A HS01003 cikkszámú cukornád lapostányérunk nem teljesen újdonság, hiszen hasonló cukornád lapostányér eddig is szerepelt (és továbbra is megtalálható) a kínálatunkban, méghozzá a Vegware P011 és a P010-SR cikkszámú (öko) tányérja. Ez a tányér annyiban más, hogy kedvezőbb áron tudjuk kínálni nektek. Egyebekben egy ugyanolyan elegáns, környezetbarát tányérról van szó, amely erősebb, mint a papír vagy a polisztirol, meleg és hideg ételekhez egyaránt tökéletes. 

 

A B001-B cikkszámú 18*13 cm-es, 600 ml űrtartalmú cukornád elviteles doboz a Vegware B001 cikkszámú elviteles dobozának méltó “vetélytársa”. Nem olyan kiváló minőségű, mint a Vegware termék, de majdnem! Ha számít az ár, akkor ezt a terméket ajánljuk neked. Fehérítetlen bagasse rostokból készült, természetes alapanyag.

Ezeknél a termékeknél - a kellemetlen élmények elkerülése érdekében - érdemes szem előtt tartani, hogy nem hosszabb távú ételtárolásra találták ki őket.

Papírzacskók

 

A meglévő két Vegware papírzacskónkhoz három hazai gyártású szalagfüles papírtáska társult. Ezeket, különösen a két széles-lapos változatot (LFB1 és LFB2) szintén partnereink igényei alapján vettük fel szortimentünkbe: kialakításuk és teherbírásuk lehetővé teszi, hogy több elviteles dobozt is beletegyetek. 100%-ban újrahasznosítható, fehérítetlen FSC-minősítésű papírból készültek.

 

Három méretben kínáljuk őket: 

 • hosszúkás, álló 22 x 10 x 28 cm, teherbírása 3-4 kg (LHB1)
 • lapos, fekvő, kisebb méret, 26 x 17 x 25 cm, teherbírása kb. 4-5 kg (LFB1)
 • lapos, fekvő, nagyobb méret, 32 x 21 x 27 cm, teherbírása kb. 8-9 kg (LFB2)

Papírtálcák

 

Ezek a papírtálcák a mi szortimentünkben valódi újdonságnak számítanak, bár valószínűleg mindenki jól ismeri őket vásárokról, fesztiválokról. Környezetbarát termékek, alapanyaguk tiszta papír. Négy különböző méretben tartjuk:

 

 • Szögletes, 110 x 170 mm-es. Cukrászdáknak, piaci és kitelepülő árusoknak, büféseknek ajánljuk. (PT110)
 • Szögletes, 130 x 205 mm-es.  Büféseknek, piaci és kitelepülő árusoknak, cukrászdáknak ajánljuk. (PT130)
 • Szögletes, 170 x 235 mm. Büféseknek, piaci és kitelepülő árusoknak ajánljuk, pizzaszelethez, langallóhoz ideális. (PT170)
 • Szögletes, 115x220 mm. Palacsintához, virslihez, hot-doghoz kiváló (PT115)

Pékzacskó

Lebomló, kraft pékzacskóinkat péksüteményekhez, kenyerekhez ajánljuk, de természetes alapanyaga sok más étel csomagolására alkalmassá teszi. Két méretben kerültek be kínálatunkba:

 • a közepes méret 180 x 350mm, 1,5 kg teherbírással (PL180)
 • a kis méret 140 x 250mm, 1kg teherbírással (PL140)

Szemeteszsákok

A szemeteszsákok nem új termékek, hiszen a kezdetektől velünk voltak a Vegware lebomló szemeteszsákjai. Ezeknek az a különlegességük, hogy úgynevezett Mater-Bi alapanyagból készültek, amely akár otthon is komposztálható. Ezek, bár remekül megállják a helyüket háztartási szemetesként vagy komposztgyűjtőként is, kifejezetten a Vegware termékek gyűjtésére készültek, így különösen, ha élsz a visszagyűjtési szolgáltatásunkkal, egyből ebben gyűjtheted a használt terítékeket.

Cikkajánló

Új szemeteszsákjaink ezzel szemben kukoricakeményítő alapú PLA-ból készültek, 60 literes és 120 literes változatban kaphatók. Ezek házilag nem, de iparilag komposztálhatók, vagyis a visszagyűjtési szolgáltatásunkhoz szintén alkalmasak. Gyakoribb azonban a háztartási szemét gyűjtésére való használata. Természetes módon felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mennyivel környezetbarátabb ez esetben a PLA zsák, mint a hagyományos műanyag?

A kérdés jogos. A kommunális hulladék esetén a PLA zacskó környezeti előnye ott mutatkozik meg, hogy az előállítása környezetbarátabb, hiszen megújuló erőforrásból származik, a karbonlábnyoma kisebb, mint  a kőolaj alapú műanyagé,  illetve valamivel jobb megoldás akkor is, ha a szemét maga végül a szeméttelepre vagy a hulladéklerakóba kerül. Hulladékégetésről folytatott tanulmányokból kiderült ugyanis, hogy a PLA alapanyagú termékek több energiát termelnek, mint a papír, fa vagy ételmaradék, és nem keletkeznek illékony gázok, illetve kis mennyiségű égéstermék marad, szemben a hagyományos műanyaggal, amely égetése során toxikus gázok keletkeznek. A tanulmányok szerint a szemétlerakóban való elhelyezéskor inert hulladéknak minősülnek és nem bocsátanak ki metánt.

 

Többször használatos evőeszközök

 

Ha régebb óta velünk tartasz, talán emlékszel a CPLA evőeszközeinkre. Mi nagyon szerettük ezeket, ugyanis kiváló minőségűek voltak és 100% növényi alapanyagból készültek, 

Sőt, bár hivatalosan egyszer használatosak, de mivel a CPLA 85°C-ig bírja a hőt, mosogatógépben számtalanszor elmostuk és még mindig használjuk őket. A forgalmazásuk azonban 2021. júliusa óta tilos, és az új szabályozás értelmében gyakorlatilag csak a fa, bambusz vagy papír evőeszközök hozhatók forgalomba. 

Hogy több alternatívát tudjunk nektek biztosítani, bevezettünk egy új termékcsaládot, amely bár nem komposztálható, de környezetbarát, funkcionálisan is tökéletes és a jogszabályoknak is megfelel. Alapanyag fa-polimer, 95°C-ig hőálló, így sem a forró leves nem okoz kihívást, sem a higiénikus tisztítás. Mosogatógépben mosható, a hőt és a gépi tisztítószert is bírja. Használd minél többször, az életciklus végén pedig helyezd a szelektív műanyaggyűjtőbe.

Vadfű szívószál

Szintén a tavalyi jogszabálymódosítás miatt kellett elbúcsúznunk a PLA szívószálaktól, helyettük eddig csak papír szívószálakat tudtunk kínálni. Most azonban webáruházunkban elérhető egy igazi különlegesség: a vietnámi vadfűből készült szívószál. A 100% természetes alapanyagú, biológiai úton lebomlik. Előállításakor nem történik erdőirtás, nem hagy ökológiai lábnyomot, nem veszélyezteti az élővilágot. Tartósítószer- és vegyszermentes, jól bírja a szénsavas, alkoholos és forró italokat is, 100°C-ig ellenálló. Ahogy tőlünk megszokhattátok, természetesen rendelkezik élelmiszer-biztonsági tanúsítvánnyal. Megvásárlásával nem nagy gyárakat, hanem vietnámi gazdákat, családokat támogatsz.